Skip to content Skip to footer

Astma

Astma en hoogtetraining

Van berglucht naar technologie

In de 20e eeuw trokken veel mensen met longziekten, zoals astma en tuberculose, naar berggebieden als Davos om verlichting te vinden. Ze geloofden — terecht — dat de schone, ijle berglucht hun ademhaling zou verbeteren. Tegenwoordig hoef je niet meer naar de bergen af te reizen: dankzij hoogtekamertechnologie kunnen we deze omstandigheden nabootsen, gewoon hier in Friesland.

Waarom werkt hoogtetraining bij astma?
Op grote hoogte is er minder zuurstof in de lucht. Om daarmee om te gaan, past je lichaam zich aan. Het maakt meer rode bloedcellen aan en leert efficiënter zuurstof op te nemen en te gebruiken. Voor mensen met astma kan dit de verschillende voordelen opleveren:
• Verbeterde longfunctie: De ademhalingsspieren worden sterker en je longcapaciteit neemt toe.
• Minder ontstekingen: De zuurstofarme omgeving helpt ontstekingen in de luchtwegen te verminderen.
• Makkelijker ademen: Minder luchtwegweerstand betekent dat ademen soepeler en minder inspannend aanvoelt.

Deze aanpassingen kunnen ervoor zorgen dat astmapatiënten meer controle krijgen over hun klachten en zich vrijer voelen in hun dagelijkse activiteiten.

Conclusie
Wetenschappelijke studies laten zien dat mensen met astma baat hebben bij hoogtetraining: ze ervaren minder benauwdheid, gebruiken minder medicatie en voelen zich energieker. Hoogtetraining is daarmee een veilige, natuurlijke en effectieve manier om je longgezondheid te versterken — zodat je niet alleen beter ademt, maar ook beter leeft.

Chat openen
Chat met een BMG Teamlid!
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?